Să ne învățăm copiii să mănânce sănătos

Săptămâna trecută, la invitația prietenilor de la Pur, am participat la un eveniment foarte important din punctul meu de vedere: „Alimentație Rațională pentru Sănătate”, un eveniment organizat de Arta Gustului și Colegiul Tehnic Mihai Bravu. Misiunea mea a fost să le arăt tinerilor cum pot combina diverse alimente și să le dau câteva idei despre ce înseamnă o masă sau o gustare sănătoasă. Ei mai mult decât noi au fost asaltați de junk food, au fost obișnuiți cu semi-preparate aruncate rapid în cuptorul cu microunde, dar până la urmă alimentația este și o chestiune de educație. Așa cum avem grijă să îi ducem la școală, la facultate, așa cred că trebuie să avem grijă să îi învățăm și importanța alimentației, a sportului, etc. M-am bucurat că elevii pe care i-am cunoscut au fost super receptivi și interesați, dornici să descopere și să învețe cât mai multe. O întâlnire de genul acesta poate fi un punct de plecare pentru ei. Le-am gătit câteva rețete doar pentru a le deschide apetitul pentru un alt fel de mâncare.  Puiul fiert este mult mai indicat decât cel prăjit. Și arată foarte bine într-un senviș cu legume. Broccoli se potrivește perfect într-o salată cu niște avocado, sos de soia și pui fiert. O variantă foarte bună de desert poate fi și iaurtul, combinat cu fructe tăiate mărunt și miere. Am avut o surpriză faină cu una dintre eleve, care mi-a spus că ea a refuzat până atunci să mănînce broccoli, dar salata pe care a gustat-o i-a schimbat părerea.

Sunt tată și cel mai probabil o să mă întrebați cum procedez cu copiii mei. Nu a fost ușor să îi conving să mănînce mai multe fructe și legume, pentru că știm cu toții cum sunt cei mici, însă am diversificat ofera J. Am venit cu mai multe variante, gătite în mai multe feluri și..am insistat. Nu m-am așteptat niciodată să fie de acord cu mine din prima clipă, dar pe parcurs am reușit să le dezvolt și gustul. Mai mult, am încercat mereu să le ofer și lor (acum sunt mai mari și este posibil) mâncăruri pe care le consumam și noi, eu și Monica, pentru a-și educa papilele gustative. Iancu, de exemplu, e super curios și mereu dornic să încerce lucruri noi.

Revenind la evenimentul nostru, pentru că gătitul presupune și ceva deranj în bucătărie, am organizat și un concurs de spălat vase, mai ales că noul PUR face această activitate de 5 ori mai simplă. La noi a fost și tare distractivă, pentru că s-a lăsat și cu multă spumă și hohote de râs. Am reușit, zic eu, să împușcăm doi iepuri dintr-o lovitură: i-am făcut pe copii mai atenți la ce și cum consumă și le-am arătat că una din cele mai temute activități din bucătărie, spălatul vaselor, poate fi și distractivă.

Până la urmă, nu uitați, copiii percep lucrurile așa cum noi îi învățăm să le vadă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*