Plăcintă cu brânză

V-am promis că de fiecare dată când îmi veți scrie, vă voi răspunde. Și iată că mă țin de cuvânt. Am primit mai multe emailuri pe facebook în care îmi spuneați că vreți să știți ce obișnuiesc să gătesc când merg acasă, la Rozavlea. Descoperiți mai jos rețeta pentru o plăcintă cu brânză de oi.
Mare atenție! E atât de bună încât veți vrea să o gătiți iar și iar.
Ingrediente:

Pentru aluat:

– 500 g de făină
– un ou
– 100 ml lapte călduţ
– o linguriţă de zahăr
– 20 g de drojdie
– o linguriţă de sare

Pentru umplutură:

– 300 g de brănză de oi frământată, sărată
– o legătură de mărar
– două legături de ceapă verde

Csilla Szasz

Mod de preparare:
Făina se pune într-un castron mare şi adânc şi o aranjăm asemeni unui “vulcan”. Ȋn mijloc adăugăm drojdia, oul, zahărul şi puţină apă călduţă, apoi lăsăm 15-20 de minute să se umfle puţin drojdia. Pe margine, presărăm sarea. Amestecăm ingredientele şi turnăm treptat laptele călduţ. Se frământă bine, bine, aproximativ 20 de minute.


După lăsăm aluatul la căldură timp de o oră, o oră jumătate, până i se triplează volumul. Apoi, tăiem bucăţi, de dimensiunea unui ou şi le mai lăsăm şi pe ele la crescut încă 15-20 de minute. Apoi, cu sucitorul le întindem de aproximativ 15-20 de centrimetri. Ȋntre timp, noi am pregătit deja compoziţia, în care am amestecat brânza cu verdeţurile.

Csilla Szasz
Întindem aluatul cu făcăleţul, de aproximativ 15-20 de centimetri. Pe jumătate punem compoziţie, apoi acoperim cu cealaltă, ca la pizza calzone, şi “izolăm” aluatul cu ajutorul unei furculiţe.
Se pun la prăjit în ulei încins până se rumenesc. Eu recomand să se lase la răcit pentru că fierbinţi pot cădea greu la stomac. Ȋn orice caz, sunt nişte plăcinte extraordinar de bune!

Csilla Szasz

Bon Apettit!

Foto: Csilla Szasz

7 Comments

  1. Saru’mana Nicolai pentru postare, si eu sunt ardeleanca nascuta in inima Apusenilor, si aceste placinte cu braza, ceapa verde si marar, imi sunt vii in amintire…mama mea le facea si inca mai face, dar nu prea apuc sa ajung la ea sa mananc, asa ca in curand le fac si eu acasa…ca tare mult imi mai plac.

     
  2. Excelente, multumim !

     
  3. saru’mana pentru masa! tocmai ce am folosit reteta ta si au iesit cele mai bune branzoaice (cum le zice la noi)! multumesc mult pentru reteta de aluat.. am facut de foarte multe ori branzoaice dar niciodata nu imi placea cum iesea aluatul (inainte il faceam doar cu faina, sare, drojdie, apa).. acum a iesit atat de fraged si pufos!!!!

     
  4. Gabriela

    Un bucatar cu suflet!! pui mult suflet in retete si mereu pui accent pe retetele bune de acasa!!Mulțumesc pentru reteta !! Eu sunt de pe meleaguri dobrogene la noi se numesc branzoaice dar m-am căsătorit cu un ardelean si vroiam de mult sa ii fac niște plăcinte ca la mama acasă. .o singura întrebare am..cam cat de incins sa fie uleiul..180 de grade ar fi bine? Mulțumesc anticipat! !

     
  5. Gabriela

    Nu am mai așteptat răspunsul m-am apucat de treaba azi 🙂 f bune 🙂 cu uleiul cred ca depinde si de tigaie… cam 200 de grade au fost…mulțumim mult pentru reteta!! O zi faina de mai! !

     
  6. Simion Michaela-Carmen

    Buna Nicolai!
    Am incercat reteta! In final a fost ok, dar am o problema: soui ca se pune putina „apa calduta”! Cam cata apa? Am pus ceva, probabil prea putina pentru ca laptele (100 ml) a fost prea putin si a fost nevoie sa mai adaug (cred ca tot pe atat)! Cam cat trebuie sa fie lichid, in total? Si inca o intrebare: dupa ce punem drojdia, ouale…etc., nu se amestecam putin? Punem tot si lasam asa ana cand se activeaza drojdia? Totul a fost ok in final dar cu destul efort (aluatul cerea lichid si nu stiam ce sa fac)! Multumesc si pentru reteta si pentru un eventual raspuns!

     

Dă-i un răspuns lui nicolaitand Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*