La un pahar de vin

Gusturile nu se discută. Și totuși, care este definiția celui mai bun vin? E cel din soi bun, cu tradiție. E cel pe care îl împarți cu femeia pe care o iubești, cel pe care îl torni în pahare ca să ciocnești în cinstea momentelor importante și cel pe care știi cum să îl potrivești cu mâncarea.
La mine acasă, se bea horincă. Asta pentru că în Maramureș, pe Valea Izei, acolo unde am crescut, nu sunt multe culturi de struguri. Așadar, abia după ce m-am mutat la Paris, am început să îmi îmbogățesc cunoștințele despre vinuri. Și mi-au plăcut mult cele cu arome puternice, așa cum sunt cele de Bourgogne (Chassagne Montrachet), de Bordeaux (Château Haut-Brion), de Côtes de Rhône (Côte-Rôtie)  sau de Sancerre. Totuși, în topul preferințelor mele, se regăsesc vinurile din casa Pomerol sau Pessac-Légon.
Chassagne montrachet
La aperitiv, îmi place să degust un vin alb, iar de lângă o carne bine gătită nu trebuie să lipsească un pahar de vin roşu. De asemenea, brânzeturile se potrivesc cu vinul roşu. Dacă vrei să cucerești o femeie cu o cină romantică și nu ești prea priceput în bucătărie, un platou cu brânzeturi și un pahar de vin roșu ar putea fi soluția ideală.
Îmi plac şi vinurile româneşti, să știți. Mai ales că încep să fie din ce în ce mai bune. De exemplu, orice sortiment ai alege, nu dai niciodată greș cu un vin de la Davino. De asemenea, vi le recomand pe cele din Crama Atelier de la Murfatlar. De fapt, mai mult ca sigur, le cunoașteți deja- ceea ce se datorează în mare parte faptului că s-au reinventat și au un somelier foarte bun, pe Răzvan Matici. Și nu aș refuza niciodată un vin de la Sâmburești, brand de a cărui dezvoltare se ocupă un om drag mie, Jean Valvis.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*