Antrenament în bucătărie

Vă invit într-o nouă aventură în cadrul proiectului Spirit Românesc.De data aceasta, ne oprim în Târgu-Ocna, acasă la Nelu Sdrobiș, un nume marcant în fotbalul românesc, dar pe care îl veți pomeni mai ales dacă veți găti pastă de pește după rețeta lui. Și asta pentru că Părintele nu se pricepe doar la antrenamente, ci e as și în bucătărie. Dovada mai jos.
Aer curat, un cer plin de stele și multă liniște. E cea mai bună descriere care se potrivește orășelului din inima județului Bacău, Târgu-Ocna.  Locul fiindu-mi străin și cufundat în beznă, mă încurc pe străduțele pietruite, cobor cu mașina o vale abruptă ca apoi să mă întorc, ghidat la telefon de Nelu Sdrobis. Nici nu cobor bine din mașină și mă ia în primire.  Voi, ăștia din București, nu prea le aveți cu orientarea.
Oricât s-ar strădui ca vocea să îi sune plină de duritate, îl ghicesc din prima clipă că e un om bun ca pâinea caldă. Exact așa cum mi l-a prezentat și socrul meu, care îl cunoaște de mai bine de douăzeci de ani, de pe vremea când lucrau împreună.  De altfel, când a aflat că mi-am propus să plec prin țară și să intru în casele românilor pentru a le descoperi rețetele, tradițiile pe care le respectă și poveștile, tatăl Monicăi ne-a spus scurt :Trebuie să mergeți la Sdrobiș, în Moldova. Și mare dreptate a avut!
Fost antrenor la Oțelul Galați, Dacia Unirea Brăila, Jiul Petroșani sau CSM Reșița, dar și scouter la Dinamo, dom’  Profesor sau Părintele, așa cum îi spun cei pe care i-a pregătit să facă față derby-urilor de peste hotare și să se înfrunte cu orice echipa din Liga 1, nu se pricepe la strategii doar pe terenul de fotbal, ci și în bucătărie.
L-am însoțit  în pivnița veche de 165 de ani a casei sale. Borcane așezate la milimetru și etichetate cu precizie, butoaie de vin aliniate, mere păstrate peste iarnă, care arătau ca și cum ar fi fost culese cu câteva minute mai înainte….Pe scurt, ordine și disciplină. Calități de care a dat dovadă și cât timp a preparat bunătăți pentru mine și echipa mea.  (Și din ce am văzut la nea Nelu, în fotbal, mă îndoiesc că faci vreodată performanță dacă îți lipsesc aceste atuuri.)
Când a început să mânuiască toate cuțitele cu viteză, să cântărească ingredientele din ochi (și la final, mâncarea să iasă senzațional de delicioasă), să îmi spună zeci de rețete în timp ce mâinile îi erau de neoprit, mi-am dat seama că aveam în față un profesionist. Și pur și simplu, nu știu să fi mâncat vreodată în altă parte o pastă de pește mai bună. (Mai jos, găsiți rețeta.) Am degustat vinurile, preparatele din carne făcute în casă și ne-am lungit la povești până târziu în noapte. Noi, toți care i-am trecut pragul ne-am considerat norocoși nu doar pentru că ne-a așezat la masă, ci și pentru că ne-a ținut companie. O gazdă perfectă!
La urma urmei, Sdrobiș știe să citească oamenii, e priceput în a-i motiva și  are o sumedenie de lecții de viață, pe care le împărtășește cu zâmbetul pe buze. La fel cum de altfel și gătește.
Pastă de pește a la Nea Nelu Sdrobiș 🙂
Ca să iasă gustoasă la sigur, se folosește crap (mai ales cel prins de Sdrobiș din lacurile de la Fălticeni, crap hrănit bio:), crap mare, un „așchimodii din alea mititele”.
Ingrediente:
8 kg crap mare, 5 kg ceapă, foi de dafin, 8 linguri mari de oțet, sare, piper boabe, 800 gr pastă de roșii
Crapul se curăță de solzi, și intestine, se taie cozile și aripile și se pune întreg la fiert (eventual dacă vasul nu permite, tăiat în bucăți mari), cu apă și 8 linguri sănătoase de oțet (se poate plusa puțin), dafin, piper boabe, un praf de sare.
La o oală cu presiune poate dura chiar și numai 1.30 h, la una normală ceva mai mult. Se fierbe până ce peștele se macerează cu totul și oasele se topesc și se rup cu ușurință.
În timp ce fierbe peștele, ceapa tăiată se călește într-o cratiță mare până devine maronie, cu puțină sare și piper. În această cratiță se amestecă și peștele scurs bine de zeama în care a fiert.
Si apoi se dau la mașină împreună (sau pentru a se amesteca mai bine sau dau la mașina de tocat o mână de pește, una de ceapă, și tot așa…), toată pasta rezultată se amestecă cu un borcan mare de 800 gr de pastă de roșii, se mai poate adăuga după gust și culoare și preferințe și se dă în cratița mare la cuptor, până ce scade bine și pasta devine groasă, de consistența unui pateu, fără zeamă. Se mai verifică de gust, sare, piper, se pune în borcane care se umplu cu pastă și se apasă bine cu lingura să nu lase aer, se închid borcanele și se sterilizează la cuptor în tavă cu apă, la bain-marie.
Tips: după gust se pot adăuga și alte condimente preferate la pește, dar NU usturoi, care va fermenta și strică toată treaba.
Se servește pe pâine, cu ceapă roșie/verde și un pahar de vin roșu demisec 🙂 din beci.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*