Traditiile se pastreaza prin munca

Dragilor, știți cu toții cât de mult prețuiesc tradițiile și cât îmi doresc ca ele să fie duse mai departe de generațiile ce vin din urmă. De curând am fost invitat la Zilele Maramureșului, eveniment organizat în fiecare an pentru a celebra valorile maramureșene.Sunt mandru si tare bucuros sa va anunt ca am devenit oficial Ambasador al Turismului Maramuresean. Alaturi de Mihai Morar, Adi Sana, Paula Seling, Ducu Bertzi, Dumitru Farcas si alte nume reprezentative pentru moroseni am fost recunoscut pentru efortul sustinut de a promova aceasta zona extraordinara si valorile ei.  Discuțiile de data asta s-au îndreptat și spre ce putem face noi pentru ca moștenirea din bătrâni să nu dispară.

Maramureșul istoric este un loc de poveste. Odată ce treci granița județului intri în altă lume. Maramureșul istoric are însă nevoie și de infrastructură, de șosele bune, pentru că altfel locurile acelea vor fi imposibil de pătruns. Păstrarea tradițiilor nu e atât de simplă, cere muncă, reguli și implicare. Nu toți locuitorii îi înțeleg valoare, oamenii merg peste mări și țări și împrumută din străinătate tot felul de lucruri. Părerea mea este că zona trebuie protejată și din punct de vedere architectural, elaborate niște reguli simple și clare, pentru a nu distruge frumusețea autentică. Porțile impresionante din lemn e păcat sa fie înlocuite de case colorate în mov sau verde!

Meșteșugarii locului, și nu numai, trebuie susținuți. Sunt meserii din ce în ce mai rare, cum este olăritul, care sunt în pericol de a se pierde. Meșteșugarii nostri au nevoie de o legislație care să îi protejeze, de un cadru legislativ pentru a-și putea desfășura activitatea. Știu că în acest sens există deja proiecte și tare m-aș bucura ca ele să vină cu o soluție cât de curând.

La întâlnirea ce a avut loc la Baia Mare, autoritățile au venit cu promisiuni ferme, că mare parte dintre aceste probleme se vor rezolva. Ministrul Turismului, prezent acolo, a confirmat și el acest lucru, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Eu cred cu tărie că tradițiile și istoria noastră ca popor  ne sunt esențiale. Tradiția este suma valorilor noastre și trebuie să avem grijă de ea!

În altă ordine de idei, Zilele Maramureșului au fost un prilej minunat de a revedea niște oameni foarte dragi mie, oameni care se confundă cu tradiția, oameni care au făcut Maramureșul cunoscut peste tot in lume – taragotistul Dumitru Fărcaș, Daniel Leș, unul dintre cei mai vestiți olari români, Grigore Leșe, Angela Buciu sau Ștefan Petreuș.

 

One Comment

  1. Pingback: Nicolai Tand: Traditiile se pastreaza prin munca - ZiarMM

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*