Meseria e brățară de aur

Întâlnirile cu generațiile ce vin din urmă sunt mereu un motiv de bucurie. Fie pentru că îi cunoști mai bine, afli cum sunt și cum gândesc, fie pentru că simți că experiența ta de viața îi poate ajuta sau inspira să își aleagă un drum în viitor. Azi am fost la o întânire cu elevii Liceului Anna de Noailles, în care subiectul de discuție a fost în jurul meseriilor: cum le alegem, cum le construim, cum ni le însușim și cum facem să le ducem la un nivel cât mai înalt. Grupul de speakeri din care am făcut parte a fost format din oameni din diverse domenii (avocat, economist, etc.), iar scopul nostru a fost acela de a-i face pe tineri să înțeleagă valoarea unei meserii și a lucrului făcut cu pasiune și seriozitate.

“Meseria e brățară de aur”. Da, vorba asta e veche, dar tare bine ar fi să ne dăm seama cât este de adevărată și să insuflăm această idee și copiilor nostri. O meserie pe care o stăpânești nu îți oferă numai un nivel de trai, îți oferă respect, respect de sine și din partea celorlalți, îți oferă un statut și îți oferă bucuria maximă de a știi să faci ceva. Vorbind cu elevii de azi mi-am dat seama că una dintre cele mai importante moșteniri pe care o pot lăsa copiilor mei este dragostea pentru muncă și bucuria de a avea și de a stăpâni o meserie. Având aceste valori, cu restul sunt sigur că se vor descurca.

Meseria se învață, pasiunile se dezvoltă, se cultivă prin cunoaștere. Unul dintre tineri a spus azi foarte serios că multe studii spun că folosim numai 30% din informațiile pe care le învățăm în școală. Poate fi perfect adevărat, dar 30%…din ce? Din care parte? Din română, din istorie, din matematică? Indiferent de toate aceste cercetări, vorbește experiența oamenilor trecuți prin viață, care e cel mai mare garant. Un om învățat, un om informat este un om puternic. Un om care stăpânește o meserie va fi mereu un om valoros. Acestea sunt repere pe care cred că ar trebui să le setăm pentru generațiile ce vin după noi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*