„Maramureș în bucate” – un dar pentru mama mea

Oamenii pe care îi iubim nu pleacă niciodată dintre noi. Ei sunt mereu aici, în amintirea noastră, în gesturile noastre, în poveștile noastre, în lucrurile pe care le facem pentru ei.  Mama era o bucătăreasă desăvârșită. Dintr-un singur ingredient făcea cel puțin 6-7 feluri de mâncare și punea atâta dragoste în fiecare farfurie! Amintirea ei e sfântă pentru mine și ce mod mai bun de a povesti asta decât printr-o carte  care să pună la un loc rețetele pe care ea le făcea pentru noi și poveștile copilăriei de pe Valea Izei. Am ales ziua de 8 Martie să vă povestesc despre asta pentru că „Maramureș în bucate” este dedicată mamei mele, este modul meu de a o răsplăti pentru tot ceea ce a făcut pentru mine, pentru grija și devotamentul ei.  „Maramureș în bucate” este  încercarea mea de a lăsa mostenire copiilor mei și tuturor celor care vor citi aceste randuri, gustul autentic al Maramureșului istoric, asa cum îl cunosc de la mama și de la sora mea, gustul mâncărurilor simple de la țară, cu ingrediente culese din spatele grădinii, gustul care pentru români va însemna întotdeauna “acasă”.

Am crescut cu tradițiile și obiceiurile Maramureșului istoric și le-am luat mai apoi cu mine peste tot pe unde am ajuns în lume. Sunt mândru de ele și îmi doresc să le arat tuturor. Când am plecat în Franța, mama, din pragul casei,mi-a spus: “Să fii om și să nu uiți de unde ai plecat!”. Niciodată nu am uitat! Locul de unde venim ne definește, ne formează ca oameni și ne conturează viitorul. Eu port Maramureșul în suflet, în grai și în bucate, și îmi doresc să îl descoperiți și voi în această carte.

Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat alături de mine în acest proiect. Îi mulțumesc surorii mele Anuța, împreună cu care am gătit toate aceste rețete,  care duce mai departe toate lucrurile învățate de la mama. Îi mulțumesc Monicăi care înțelege perfect nebunia mea și este mereu acolo când am nevoie de ajutor. Le mulțumesc prietenilor de la editura Curtea Veche pentru că au crezut în visul și în dorința mea. Și vă mulțumesc vouă, celor ce vă veți bucura, veți găti și veți duce mai departe poveștile și bucatele din Maramureș.

Cartea este disponibilă în librării sau poate fi comandată AICI.

Alături de sora mea, Anuță.

 

One Comment

  1. Corina Tăut

    Sotul meu este din Rozavlea si am comandat aceasta carte special pentru el,ca sa ii alin putin dorul de Maramures. Abia astept sa ajunga!

     

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*