Laptele de pasăre, desertul copilăriei mele

Dragilor, cu toții cred că avem un desert care să ne aducă aminte de copilărie. Un gust pe care de fiecare dată când îl simțim, zeci de amintiri și trăiri ne vin în minte. În cazul meu este vorba de laptele de pasăre. De fiecare dată când îl gust sau când îl gătesc îmi aduc aminte de mama. Ea îl prepara foarte des când noi eram mici și plăcerea mea cea mai mare era să îi stau în preajma atunci când se apuca de gătit. Îmi plăcea la fel de mult să ling și toate oalele în care ea îl prepara, cum de altfel cred că făcea fiecare dintre ei. E o rețetă simplă, dar după părerea mea super gustoasă. Am introdus desertul ăsta inclusiv în meniul de la La Cantine de Nicolai, iar acasă îl gătesc deseori pentru copii. Cel preparat în fotografiile de mai jos este pentru Iancu și Ilona, care se întorceau de la școală 😊.

Mulți prieteni și cunoscuți mi-au spus că le e dor de acest desert, așa că vă las mai jos și rețeta. Vă dau și un pont: am folosit zahăr Mărgăritar pentru că e foarte bun pentru deserturi. Am și o curiozitate: care e desertul care vă aduce aminte de copilărie?

Ingrediente:

  • 16 gălbenușuri
  • 1250 lapte
  • 300 g zahăr Mărgăritar
  • 2 batoane de vanilie
  • 200 de smântână

Mod de preparare:

Se freacă zahărul Mărgăritar cu gălbenușul de ou și se adaugă treptat laptele. Apoi se amestecă totul la bain-marie până se îngroașă bine. La final se adaugă smântână lichidă și batonul de vanilie. Aveți grijă cu batonul de vanilie. Trebuie să îl tăiați cu un cuțit și să folosiți doar interiorul cărnos. Va face toată diferența. Sosul de vanilie obținut se ține apoi în apă rece ca să nu se taie. Pentru amestecul solid se bat albușurile cu zahăr – câte o lingură de zahăr pentru fiecare albuș – până se obține o bezea. Apoi se pune compoziția într-un recipient de plastic și se pune la cuptorul de microunde cam un minut.

După ce e totul gata aranjați în farfurie după cum vă este pe plac: puteți lua o lingură din amestecul solid și deasupra să turnați sosul de vanilie sau invers. Puteți orna cu fulgi de migdale sau, și mai bine, cu o cupolă de zahăr ars. Și pentru că zahărul Mărgăritar e atât de potrivit pentru dulciuri, am să vă las mai jos și rețeta.

  • 200g zahăr Mărgăritar
  • Apă – 40 ml

Zahărul se topește la foc mic, mic, mic până se caramelizează frumos. Trebuie să aibă culoarea aceea minunată și ai grijă să nu-l arzi pentru că devine amărui. Apoi, ia un polonic și unge-l cu foarte, foarte puțin ulei și apoi cu o lingură poți face orice model dorești. Ai grijă că zahărul se întărește destul de repede. Spor la gătit!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*