Gratin de dovleac

Mes amis, a venit iarna si peste putin timp vor veni si Sarbatorile. Tare-mi place Craciunul! Mi-e drag! Ne pregatim din timp? Impreuna cu prietenii de la Mega Image am facut deja cateva retete ca sa va puteti face planurile in tihna. Pregateste o masa de Sarbatoare memorabila, in care felurile de mancare sa fie puse in valoare de bauturi fine, dar si de un decor pregatit cu atentie. Stiti cum se spune: iubirea e in detalii! Va rog sa incercati reteta de mai jos. Este speciala!

Ce ne trebuie pentru 4-6 portii:

1 dovleac placintar (aprox. 1 kg)dovleac

Cartofi (1 kg)

Smantana lichida pentru gatit 30% (800 ml)

3-4 catei de usturoi

Sare, piper

Parmezan

 _MG_3063

Cum am pregatit:

Curat dovleacul si cartofii si ii dau prin raza­toare, felii cat mai subtiri, aproape transparen­te (1mm); toate felille trebuie sa aiba aceeasi grosime. Pun toata smantana intr-un vas si omogenizez cu un tel. Cartofii si dovleacul tre­buie sa fiarba in smantana ca sa iasa un gratin cum trebuie. Pun sare, piper. Curat usturoiul, il dau prin razatoarea fina sau prin presa ca sa-l pot incorpora in smantana. Pun si o mana de parmezan dat prin razatoarea fina.

Acum pun un strat de smantana intr-o tava, apoi un strat de dovlecei. E randul cartofului, apoi iar un strat de dovleac si iar unul de carto­fiori. Intind frumos.

Torn si restul de smantana, misc un pic tava sa intind smantana peste tot, vreau sa fiarba toate in smantana. Pentru un pic de culoare, presar cateva feliute de dovlecei deasupra smantanii si razui parmezan cat sa acopere tot, pun un pic de piper si bag la cuptor, cam 20-30 de minute la 180°C. Sunt bucuros, imi place ca se vede cum a fiert pe margini (o mancare ca sa fie buna nu trebuie sa arate impecabil). Merge cu orice fel de carne (de pui, de vita, de porc), dar e excelenta si ca fel de sine statator .

 gratin dovleac

Bon Appetit!

Da-i share
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email this to someone

Comments are closed.