Gomboți (găluște cu prune)

Dragilor, pentru mine toamnă înseamnă și gomboți sau găluște cu prune. E un preparat care îmi place foarte mult și care, nu credeam că se bucură de un succes așa mare! Am primit atâtea telefoane și mesaje după ce am postat câteva fotografii, încât toamna asta cred că va fi preparatul pe care o să-l gătesc cel mai des! Vă las și vouă rețeta, așa cum am promis.

Ingrediente:
3 cartofi mari
5 linguri de griș
3 linguri de zahăr
1 lingură de unt
Făină
1 lingură de scorțișoară
1 caserolă prune uscate
5 bucăți steluțe de anason
Coniac ( Grand Marnier )
img_5129
Cum se prepară.
Pasta de prune: prunele uscate se taie mărunt, se adaugă o lingură de zahăr și un pic de apă și se pun pe foc. După ce apa a scăzut, se adaugă coniacul și se mai lasă un pic pe foc până acesta se evaporă (așa prunele vor lua aroma).Se adaugă din nou apă și steluțele de anason și se lasă pe foc până obținem o pastă densă.
img_5131
Blatul: se fierb cartofii cu coajă, iar apoi se dau pe răzătoare (partea cea mai fină). Se adaugă grișul, untul, o lingură de zahăr și una de făină.
img_5130

img_5128
Aluatul obținut se întinde pe un blat pe care presărăm în prealabil făină (e lipicios și destul de greu de manevrat, trebuie să avem răbdare). Blatul trebuie să fie gros cam de 6-7 mm. Îl porționâm (eu am optat pentru bucăți mai mici) și pe fiecare bucată punem o lingură din pasta de prune. Se închid fiecare în formă de minge și se pun la fiert circa 5 minute, până se ridică un pic de pe fundul oalei. Găluștele fierte se lasă un pic la scurs pe un șervețel, iar apoi se tăvălesc apoi prin amestecul de pesmet, o lingură de zahăr și scorțișoară (eu am pasat pesmetul în mojar, pentru a fi cât mai fin). Textura este fină, pufoasă, sigur o să vă placă!
img_5126

img_5127

Da-i share
Share on Facebook881Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*