Friganele a la Nicolai cu Chinezu&Andrei&Auras

Daca tot v-am spus ca bucataria e simpla, ma gandeam la o surpriza pe care o puteti face de martisor toti de acasa, pana si copii.

E un desert pe care-l stiu de la mama mea, de la Maramu, doar ca eu l-am tomnit un pic, adica l-am imbunatatit in felul meu. Si pentru ca maine este o zi speciala dedicata mai ales femeilor, am avut ajutor, nu am trecut singur prin incercarea asta.
Cristi (www.cristianchinabirta.ro), Andrei (www.andreicismaru.ro) si Auras (www.aurasmihai.ro) au venit sa ma ajute sa pregatesc pentru voi femeile un martisor modest, dar gustos si cu drag. Si le multumesc tare!
Friganelele imi aduc aminte de gradinita si de primele zile de scoala. Mama imi punea la pachet , dar bineinteles fara inghetata si nu din cozonac, ba erau facute din colturile de paine uscata. O inmuia in lapte si era delicioasa. Mi-era dor de felul asta.

friganele a la nicolai retetele lui nicolai (3)

Ce trebuie pentru 4 portii:
Un cozonac
2 oua
Lapte 200 ml
Smantana lichida pentru gatit 100 ml
O lingura de zahar
Un baton de vanilie
Un praf de sare
Unt
Ulei de floarea soarelui
Fructe de padure sau ce fructe doriti sau aveti in frigider si inghetata de vanilie pentru a aranja in farfurie

friganele retetele lui nicolai
Cum prepar eu:
Am cumparat un cozonac doar cu stafide si dragii mei sa stiti ca nu am cheltuit multi bani. Nu alegeti un cozonac incarcat cu umplutura multa, cu nuca pentru ca se va desface aluatul si nu e fain deloc. Taiati cozonacul felii, dar felii groase de vreo 3 cm. Separat spargi ouale si le bati cu un pic de zahar si cu un praf de sare. Desfaci batonasul de vanilie si pui semintele de vanilie si tija, adaugi smantana, bati incetisor si apoi pui laptele. Toate astea trebuie sa se intample incet si nu stresant. Nu innebuniti amestecul cu telul. Apoi puneti compozitia intr-o tava mai mare si puneti feliile groase de cozonac peste si lasati-le si pe o parte si pe alta sa se imbibe bine. Incalziti o tigaie cu putin ulei de floarea soarelui si cu unt si/ iar dupa aceea, cu o spatula ca sa nu se desfaca cozonacul, pui fiecare felie.
Este unul dintre deserturile mele preferate. Noi am aranjat cu fructe de padure si inghetata de vanilie. Ne-am jucat putin si cu zaharul pudra.
Inghetata de vanilie cand o pui peste cozonacul cald se topeste si se face un fel de sos extraordinar de gustos.

friganele a la nicolai retetele lui nicolai (1)

Bon Appetit!

Da-i share
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

Comments are closed.