Fasole cu scoici saint jaques

Aceasta reteta inseamna pentru mine  o alaturare a unor ingrediente de suflet. Vorbim despre  Maramuresul meu drag alaturi de Franta. Nu e minunat?!

Mie imi place foarte mult fasolea sau lintea. Eu am crescut cu fasole. In Italia, spre exemplu, se foloseste fasolea ca aperitiv, cu ulei de masline si ceapa rosie. Eu mancam asa cand eram mic, iar acum mananci preparatele astea in restaurantele italiene puternice.

Mie imi facea mama fasole cu ulei normal, nu cu ulei de masline, cu sare si piper si cu ceapa rosie. Si mancam cu mare pofta. Si atunci, hai sa incerc ce facea mama, dar s-o duc in alta directie.
retetele lui nicolai fasole cu saint jaques (3)
De ce avem nevoie?

San Jacques cateva bucatele, eu am folosit trei
Carnati afumati sau prosciutto
Fasole alba fiarta sau din conserva, cu bobul mare
Ceapa
Ardei rosu
Sos tomat
Sare
Piper
Marar

retetele lui nicolai fasole cu saint jaques (4)

Cum o prepar eu?

Presar peste San Jacques sare si piper si le trag putin in tigaie pana devin transparente.  Le las 3 minute pe o parte si 2 pe cealalta, nu mai mult.  Daca vreau sa le dau putina culoare, pun putin unt in tigaie, un strop, nu mai mult. Le insir apoi pe frigaruie si intre ele pun bucatile de prosciutto sau de carnat afumat, taiate foarte subtire, pentru aroma. San Jacques-ul e un produs foarte fin, iar afumatura carnatului ii da o aroma extraordinara.  Atentie  numai sa nu fie foarte uscat pentru a nu se pierde gustul.

Separat, intr-o tigaie, pun ulei de masline sau de floarea soarelui si calesc ceapa la foc mic, astfel incat sa nu se arda. Pun ardeiul gras, fasolea si putin sos tomat pentru culoare si aciditate. Un pic doar, un strop. Adaug sare si piper dupa gust si, la capat, cand este gata,  iau mararul proaspat, il rup cu mana in firicele si arunc peste pentru prospetime.
retetele lui nicolai fasole cu saint jaques (5)
Bon Appetit!

Da-i share
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

Comments are closed.