Dorada pe pat de piure cu sos de peste

Cand gatesti peste acasa este mai ieftin sa-l cumperi intreg si sa-l filetezi tu. Si folosesti tot. Scheletul il pui la fiert cu ceva legume si faci un sos delicios apoi.
Pestele este foarte sanatos. Cand am fost eu copil am mancat doar peste congelat de la alimentara. Heringi si daca mai prindeam ceva din Iza. Cred ca pentru romani cel mai bun peste este cel de porc, dar mon ami, nu trebuie sa fie asa.

reteta dorada pe pat de piure (3)

De ce avem nevoie?

Dorada
Ulei de masline
Cartofi
Smantana
Ceapa
Morcov
Telina
Ardei gras
Rosii
Sofran
Chivas – este o planta asemeni lamaitei, se gaseste in hypermarketuri.

reteta dorada pe pat de piure (5)

Cum prepar eu?

Filetez dorada, o crestez pe partea cu piele si o prajesc in ulei de masline, tot pe partea cu piele mai intai, pentru a-i da culoare. O intorc apoi si pe partea cealalta, dar o las foarte putin. Este important ca pestele sa nu fie sec. De obicei, daca am timp, dupa ce o prajesc putin pe partea cu piele, o bag la cuptor. Cuptorul nu seaca, iar fileul – pentru a fi bun – trebuie sa fie mustos. Mare grija la cum faceti pestele! Daca se usca, nu mai are gust de peste, ci doar de prajeala.
De aceasta data, piureul il fac cu smantana si ulei de masline. Mai mult ulei de masline si un strop de smantana ca sa se lege. In combinatia asta, prefer uleiul de masline untului pentru ca merge foarte bine cu peste.
Separat fac sosul. Pun carcasa de peste la fiert si trag ceapa, morcovul si telina la tigaie. Strecor apoi zeama formata prin fierberea carcasei de peste si o adaug in tigaie peste legume. Le las sa fiarba mult pana fac reductie, iar apoi le trec printr-un strecurator foarte des – mot chinezesc. Strecor totul impecabil, dupa care adaug un strop de pasta de tomate pentru culoare si pentru gustul usor acrisor. Pun sare, piper si putin sofran si le las din nou sa fiarba la foc mic pana la reductie.
Pun piureul in farfurie, deasupra pestele, langa, de jur imprejur, torn sosul, iar apoi decorez cu Chivas si pulpa de rosie pentru culoare, exact ca in fotografie.
Hai ca nu e greu, asa-i?

reteta dorada pe pat de piure (1)

Bon appetit!

Da-i share
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

Comments are closed.