Coasta de vitel cu garnitura de cartofi cu patrunjel

Mes amis, de abia astept sarbatorile si eu unul am inceput pregatirile. Stiu ca sunt printre noi si oameni care nu aleg carnea de porc pentru Craciun, de aceea va propun o reteta speciala. Aveti timp sa va faceti planurile pe indelete. E un preparat pregatit pentru catalogul prietenilor de la Mega Image. Acolo veti citi si despre obiceiurile de sarbatori din intreaga lume.
Stiati oare ca in Marea Britanie, centrul mesei este curcanul umplut, cu piure si garnitura de legume (de la varza de Bruxelles la morcovi fierti). Rusii pregatesc gasca sau rata cu mere, galuste de carne si placinte. In SUA, in perioada aceasta se serveste Egg Nog, o bautura traditionala cu brandy, rom, oua si lapte. In Polonia, de la masa festiva nu lipseste pestele, iar in Germania traditionale sunt produsele de patiserie figurative (prajiturile in forma de oi si vaci, de exemplu). Italienii, ca si noi, mananca porc cu legume, dar si curcan, paste, peste si fructe de mare – in functie de regiune. Si, desigur, panettone si pandoro! In Spania, majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de fructe uscate: in supa se pun migdale, in prajituri se folosesc nuci, in varza rosie (fiarta si aromata cu usturoi) se pun seminte de pin. Dar specific spaniola este o prajiturica numita touron. Interesant, nu? Ce spuneti, incercati reteta propuse mai jos? Si …cel mai important este sa nu uitati sa zambiti!

 

MS_170113_Nikolai_Blog_0082

Ce ne trebuie:

O coasta de vitel (800-900g)
4 cartofi, 3-4 catei de usturoi
1 legatura de patrunjel
Mustar Dijonnaise Maille
Ulei de masline, 1 lingura de unt
Sare, piper

Cum am pregatit:

Iau coasta de vita (e un pic neagra fiindca a fost lasata 20 de zile la maturat) si ii pun sare si piper – are un pic de grasime, foarte importanta fiindca da gust. Am nevoie de o tigaie, o ung cu ulei de masline si ii dau carnii un pic de culoare pe aragaz (2-3 minute), dupa care var tigaia la cuptor vreo 20 de minute la 180-200°C (30 de minute daca o vrei mai bine facuta).
Acum garnitura. Curat cartofii si ii tai cubulete. O sa-i fierb putin in tigaie, in ulei, la foc mic si apoi o sa dau focul mare sa prinda un pic de culoare. Cat se fierb cartofii imi pregatesc usturoiul, numa’ il sfaram ca sa iasa aroma si il las cu coaja. Va arata rustic langa halca de carne. Fac si patrunjelul maruntel. Cartofii mei au fiert deja, dau focul mai mare. Uitati ce culoare faina si apetisanta au, pun si un pic de unt, mai las un pic, pun patrunjelul, usturoiul, sare, piper si cartofii mei sunt gata.
Ca si garnitura folosesc un sos dijonnaise luat de la Mega Image, un pic à l’ancien, cu boabe mici – pun cateva lingurite intr-un bol. Foarte important, pun sare mare (grunjoasa) pe carne dupa ce o scot din cuptor. Pun piper si pe carne, si pe cartofi, si tai carnita cu un cutit ascutit! E gata mancarica mea!

 
masa Nicolai

 

Bon Appetit!

Da-i share
Share on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email this to someone

Comments are closed.